Locuințe colective Dâmbului

 

Realizat: 2009

Imobil locuinţe colective Dâmbului 96
Pe un teren cu suprafaţa de 556 mp, cu un POT maxim admis de 45 % şi CUT 3, beneficiarul dorea construirea unui imobil de apartamente cu regim de înălţime S+P+6E. Se urmărea realizarea a două apartamente pe nivel, ultimul etaj fiind alocat apartamentului investitorului. Terenul se învecinează pe partea sa dreaptă cu un teren, cu deschidere foarte mică, al Primăriei Municipiului Bucureşti. Beneficiarul a solicitat concesionarea acestui teren în vederea deschiderii clădirii şi înspre acea limită de proprietate. Concesiunea nu a putut fi obţinută, astfel încât imobilul proiectat este amplasat pe acea limită de proprietate şi se retrage de la stradă, faţă de limita laterală şi faţă de fundul de lot.

În desfăşurarea volumetrică a imobilului s-a urmărit coerenţa spaţiului interior şi exprimarea logică a acestuia în faţadă. În acest sens dormitoarele se deschid pe laturile scurte ale imobilului prin balcoane ieşite în consolă 2.50 m, sub forma unor casete închise în plexiglass. Această rezolvare, precum şi dispunerea decalată a geamurilor verticale creează o texturare a faţadelor scurte, diferită de geamurile în bandă şi glafurile acestora ce fac rapel la arhitectura interbelică a Bucureştiului. Pe faţada laterală a imobilului se deschid toate spaţiile de zi ale apartamentelor: living, loc de luat masa, bucătărie, camera de studiu. Băile sunt grupate înspre zona centrală a imobilului, parte din ele având ventilaţia naturală asigurată prin curtea de ventilaţie practicată pe calcan, pe unde se ventilează şi iluminează casa de scară.

Planul unui etaj curent este compus din două apartamente de 3, respectiv 4 camere. Aria construită la sol este de 245 mp, numărul de apartamente din imobil fiind 13. Etajul 6 este retras perimetral faţă de planul de închidere al faţadelor, asigurându-se o terasă accesibilă înspre care se deschid toate spaţiile. Regimul de înălţime este sub cel admis prin PUZ-ul zonei. Respectivele amplasamente au captat interesul investitorilor, astfel încât au fost cumpărate două parcele din vechiul ţesut, comasate, şi pe terenul astfel rezultat s-au construit imobile de apartamente. Menţionăm acest lucru întrucât proiectul ţine cont de contextul zonei, în condiţiile în care avem de-a face cu o zonă efervescentă în permanentă schimbare, în care locul construcţiilor mici de paiantă sau cărămida slab arsă este luat de locuinţe cu un regim mai mare de înălţime.